Marmaris’e Destek Çağrısı

Arıcılar arasında, ‘basra’, ‘balsıra’; bilimsel adıyla, ‘çam pamuklu koşnili’, ‘Marchalina hellenica’ her yıl ortalama 20-25 bin ton civarında ‘çam balı’ üretimi sağlayan, Türkiye’deki tüm arıcıların yaklaşık üçte birinin, dünyadaki arıcıların ise yine yaklaşık % 4’ünün bal üretiminin ve 7.000-10.000 civarında arıcı ailesinin temel geçim kaynağı olan bir ‘böcek’. Aşağıdaki harita Muğla ilindeki tüm ormanlık alanların içinde, ‘basralı’ alanları gösteren bir harita. Bu alanlardaki konaklama noktalarında her sonbahar Muğlalı ve diğer illerden gelen arıcıların, yine yaklaşık 3.000.000 kovanı ‘konaklar’ ve çam balı üretir.

Geçtiğimiz hafta Muğla’da başta Marmaris olmak üzere Köyceğiz, Bodrum ve Fethiye’de büyük ormanlık alanlar yandı. Hepsinde çam balı üretim alanları da vardı. Ancak Marmaris’te yanan alan tamamen çambalı üretim ormanıydı. Bu arıcılardan yaklaşık 1400’ü bu sonbaharda kovanlarını konaklatamayacaklar.
Her ilkbahar Muğla’lı arıcılar kovanlarını İç Ege’nin ve İçbatı Anadolu’nun, Afyon, Kütahya, Denizli, Konya ve Eskişehir’in örneğin kekik, geven alanlarına götürür, bal hasat eder ve sonbaharda da çam balı için memleketlerine dönerler.

Henüz dönüş zamanı başlamadığı için neyse ki kovanlar yanmadı, ama şu anda sözünü ettiğimiz yerlerde bekleyen kovanların dönecekleri alanlar yandı. Bu sonbahar Marmarisli arıcıların ve arıların dönecekleri bir ‘memleketleri’ yok!..

Ancak acil ve önemli bir sorun daha var; Marmarisli arıcıların her birinin elinde ‘yayla’da ürettikleri ortalama 2’şer ton balı var. Normalde bunun bir kısmını toptan verir ve yol parası yapar, kalanı ise yavaş yavaş satarak masrafları karşılar ve geçimlerini sağlarlardı.

Bu sene bu balı acilen satabilmeleri gerekiyor. Derneğimizin yapageldiği ‘Ön Ödemeli Topluluk Destekli Tarım’ uygulaması çerçevesinde, Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte Marmarisli arıcıların ellerindeki kekik ve geven ağırlıklı doğal ve ham ‘yayla’ balı için bir ön alım çağrısı yapıyoruz.

Bu balların ortalama perakende satış fiyatları olan 120 TL/Kilo üzerinden ön alımı ile ‘çağrı’ya destek verilmesini talep ediyoruz. Birer kiloluk kavanozlarda 120 TL ya da 5’er kiloluk tenekelerde 600 TL ön alım yapabilirsiniz.

Ön ödemeler mümkünse acilen Ağustos ayının ilk haftası yapılabilir. Çağrımız 15 Ağustos Pazar günü  sonlanacaktır. Ballar Eylül ayının ilk haftası katılımcıların adreslerine kargolanacaktır. İndirimli kargo ücreti katılımcı tarafından ayrıca ödenecektir.
Çarık Derneği ve Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi garantör ve denetleyici bir rol oynayacaktır.

Katılım bedeli ‘Çevre ve Arı Koruma Derneği İktisadi İşletmesi’nin, İş Bankası Muğla Şubesi TR11 0006 4000 0013 6001 4817 66 IBAN No’lu hesabına yatırılabilecektir. Hesaba yatırırken, ‘Marmaris’e Destek’ açıklaması yapılmalı, sonrasında isim, bal miktarı ve teslim adresi bilgileri bilgi@carik.org.tr adresine gönderilmelidir.

Ballar MSKÜ Gıda Analiz laboratuvarında analiz ettirilecektir. Ballar teslim edilirken bu analiz raporu da birlikte verilecektir. Bal kavanoz ve tenekelerinin üzerinde kampanya bilgi etiketleri olacaktır.

Çevre ve Arı Koruma Derneği – Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

e-posta: bilgi@carik.org.tr

Telefon: 543 274 2740